Over Janne

Mijn verhaal

Hoe ben ik tot idee gekomen om slaapcoach te worden? Het antwoord is heel eenvoudig; gewoonweg omdat ik zelf heel lang een slechte slaper ben geweest, dus ik weet perfect wat je als slapeloze moet doorstaan als je de volgende nacht op rij weer niet goed kan slapen. Gelukkig weet ik nu slaapproblemen echt wel op te lossen zijn, zolang je het probleem maar bij de wortel aanpakt en stopt met zoeken naar allerlei mogelijke oplossingen en hulpmiddelen.

Even voorstellen

Ik ben Janne, een verpleegkundige van opleiding en ben tijdens mijn carrière lang werkzaam geweest in de ouderenzorg. Vandaag werk ik sinds 2015 als verpleegkundige in een centrum voor volwassenen met een mentale beperking.

Jarenlang heb ik zelf te kampen gehad met slaapproblemen. Regelmatig belandde ik in de vicieuze cirkel van ’s nachts niet in slaap kunnen vallen of tijdens de nacht wakker worden en de slaap niet meer kunnen vatten. De volgende ochtend sta je dan doodmoe op met het gevoel dat er weer een loodzware dag te wachten staat. Niet ideaal als je dit moet combineren met een druk gezinsleven en je werk die je graag doet. Dit gebrek aan energie maakte mij soms weemoedig en zorgelijk, wat weer tot onrust leidde ‘s avonds in bed. Heel merkwaardig, zoals bij velen die jarenlang last hebben van slaapproblemen, ben ik toch normaal kunnen blijven functioneren, hoewel het mij wel heel veel energie koste.

Helaas worden slaapproblemen binnen onze maatschappij nog te vaak onderschat. Ze worden pas ernstig genomen als het ten koste gaat van je functioneren van overdag. Je omgeving (niet alleen je naasten, maar ook je werkgever en arts) begrijpt je niet altijd, want het is ook heel moeilijk voor een goede slaper om zich in te beelden wat jij als slapeloze moet doorstaan. Maar niet alleen je omgeving ook jijzelf onderschat dit probleem heel vaak, waardoor het te weinig aandacht krijgt. Ook bij mij was dit zo! Jarenlang had ik er ongemak van, maar toch was ik er niet zo mee bezig, want ik was het best gewend om een slechte slaper te zijn. Ik had het aanvaard als iets dat bij mij hoort, iets waar je toch niets aan kunt doen.

Als de vermoeidheid onze dag begint te domineren, kiezen we helaas nog te vaak voor de meest gemakkelijke oplossing en laten we de dokter slaapmedicatie voorschrijven of we kiezen voor een slaapmutsje.

Als medisch geschoolde was ik daar misschien iets kritisch over, want ik was immers op de hoogte van de bijwerkingen.

Lange tijd bleef ik op zoek gaan naar verklaringen en zocht hoopvol naar mogelijke oplossingen. Gewoon omdat ik graag wilde dat mijn slaap weer goed zou verlopen, zodat ik de volgende dag weer fit mocht beginnen.

Pas vanaf het moment dat ik de cursus ‘slaapcoaching’ bij Howest Hogeschool ben gaan volgen in combinatie met de cursus ‘hartcoherentie’ en de cursus ‘polyvagaal theorie’ bij Luc Swinnen, is er voor mij een nieuwe wereld open gegaan. Ik heb daar inzicht gekregen in en geleerd om beter met mijn slaapprobleem om te gaan. Dankzij de aangeleerde ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken, ben ik nu beter in staat tijdig stress af te bouwen, zodat er geen opeenstapeling van stresshormonen (vooral cortisol) ontstaat en mijn zenuwstelsel weer in evenwicht kan komen. De nacht is de spiegel van de dag!

Volg mij op Social Media:

Slaapcoach bij volwassenen

Slaapcoaching bij volwassenen gevolgd bij Howest Hogeschool

Polyvagale theorie en hartcoherentie

Jaaropleiding polyvagale theorie bij dr. Luc Swinnen

Verpleegkundige

Bachelor in de verpleegkunde bij Karel De Grote Hogeschool

Wil jij samen met mij werken aan een oplossing voor jouw slaapprobleem?