Home » Blog » Slaapproblemen oplossen » Waarom snoozen ongezond is

Waarom snoozen ongezond is

door | 28 sep, 2023 | Slaapproblemen oplossen, Tips voor beter te kunnen slapen

Gebruik jij hem ook? Die snoozeknoop, die er nog even voor zorgt dat je weer in dromenland bent voor een negental minuten. Nog even genieten en indommelen en dan pas wakker worden en opstaan of nog eens een keertje snoozen …

Sommigen zetten bewust zelfs de wekker wat vroeger, zodat je niet één keer, maar meerdere keren achter elkaar kan snoozen. Heerlijk toch!

De snoozeknop, een slechte uitvinding!

Voor heel wat mensen lijkt de snoozeknop van je wekker onmisbaar om op een goede manier je nieuwe dag te kunnen beginnen.

Maar hier denkt Dr. Luc Swinnen (bij wie ik de jaaropleiding Polyvagaal therapeut heb gevolgd) duidelijk anders over! Hij  vindt de snoozeknop één van de slechtste uitvindingen ooit.  Niet alleen je smartphone in bed, maar ook je snoozeknop van de wekker zorgt ervoor dat je een slechtere nachtrust hebt met verlies van slaapkwaliteit, zeker wanneer je de gewoonte hebt om meerdere keren achter elkaar te snoozen.

Bovendien werkt zo’n snoozeknoop ook nog eens verslavend, omdat een zekere chemie in je hersenen (serotonine wordt dit stofje genoemd)  ervoor zorgt dat je van dit rustmoment geniet en vredig verder kunt indommelen.

Snoozen maakt jou doodmoe!

Wanneer je wekker voor de eerste keer afgaat, krijgt jouw lichaam het signaal dat je moet opstaan. Je lichaam maakt cortisol (hormoon) en dopamine (chemisch stofje in de hersenen) aan die jou helpen om wakker te worden en weer met volle energie aan de nieuwe dag te beginnen.

Maar wanneer jij die snoozeknop gebruikt, krijgt jouw lichaam tegenstrijdige signalen, want je krijgt opnieuw negen minuten de tijd om weer in slaap te vallen. Het stofje serotonine komt daarna opnieuw aan bod. Jouw lichaam geraakt hierdoor helemaal in de war. Er zullen verkeerde stofjes en hormonen worden aangemaakt op de foute momenten.

Het snoozen maakt je dus alleen maar meer moe, omdat het voor een onnatuurlijk slaappatroon (slapen, wakker, slapen, wakker,…) zorgt. Dit ontregelt jouw biologische klok.

Daarom is het veel gezonder om al bij het eerste alarmsignaal van de wekker om te staan. Ik wil hier nu niet zeggen dat vanaf nu je meteen uit bed moet springen, maar rustig opstaan nadat de wekker voor de eerste keer is afgegaan, is het meest gezonde ochtendritueel.

Nooit te laat om te stoppen!

Natuurlijk zal deze slechte gewoonte afleren in het begin zeker even wennen zijn, maar je zult vrij snel merken dat je meer energie krijgt om je volgende dag te beginnen. Meer slaaptijd met de nodige REM-slaap die zo belangrijk is voor je mentale herstel zorgt dat je slaapkwaliteit verhoogt. Je zult niet alleen je dag een stuk fitter beginnen, maar ook zal dit een positief effect hebben op je ochtendhumeur, mocht je daar last van hebben. 😉

Heb je nog vragen of wil je graag aan de slag met mijn slaapcoachtraject? Kijk dan op deze website voor meer informatie.

Over mij

Als slaapdeskundige met medische achtergrond geef ik graag mijn adviezen en methodes door aan jou, zodat slapen voor jou ook weer ontspanning kan worden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin