Home » Blog » Slaapproblemen oplossen » Waarom de stoere topmanager zo vatbaar is voor slapeloosheid

Waarom de stoere topmanager zo vatbaar is voor slapeloosheid

door | 6 dec, 2023 | Slaapproblemen oplossen, Tips voor beter te kunnen slapen

In dit blogartikel vertel ik waarom mensen met een hoge leidinggevende functie vatbaar kunnen zijn voor slapeloosheid. Veel managers hebben de neiging weinig te slapen en kunnen zo in een vicieuze cirkel van chronische slapeloosheid belanden. Ze kunnen moeilijk loslaten, omdat ze het gewend zijn om altijd alles onder controle te houden.

Maar controle kan je niet toepassen op slaap. Slaap kan je niet afdwingen. Het blijft een spontaan gebeuren. Niet kunnen loslaten en slaap proberen af te dwingen werkt averechts. Het blijkt dat vooral vrouwelijke managers er last van hebben.

Misschien val jij ook onder deze groep en heb jij vaak het gevoel dat je niet genoeg geslapen hebt en sta je de ´s ochtends moe op? Als het antwoord “ja” is , dan heb je een slaapprobleem.

Stress, de grote boosdoener!

Het is vaak door de stress dat je slapeloosheid een gewoonte is geworden.

Het is voor jou, zoals bijna steeds, een drukke tijd op je werk. Je zit met deadlines, er zijn conflicten, er is weerstand in het grote veranderingsproces dat je in goede banen moet leiden, of hele praktische problemen moeten opgelost worden.

Wanneer je thuiskomt, vraagt je familie ongetwijfeld ook aandacht. Gelukkig lukt het je toch om jezelf  ’s avonds  vrij te maken om de speech voor de volgende dag in elkaar te steken, want op je werk was daar geen tijd voor. Of je wilt graag nog snel even wat agendapunten voorbereiden.

Het is juist vaak moeilijk voor de hier besproken doelgroep van managers om het werk na de normale werkdag los te laten.

Wanneer je even doorwerkt ’s avonds wordt het al vrij snel laat. Je maakt nog een momentje tijd om televisie te kijken, met een wijntje erbij, en dan is het alweer hoog tijd om naar bed te gaan. Je valt op dit moment letterlijk om van de slaap, maar zodra je in je bed kruipt ben je weer klaarwakker.

Als manager in overlevingsmodus

Heel frustrerend is dit.  De nachten lijken  zo vaak eindeloos. Je valt moeilijk in slaap, maar ook niet kunnen doorslapen is heel vermoeiend. Juist omdat er zoveel in je hoofd afspeelt, wordt je ’s nachts vaak wakker en ben je vatbaar voor slapeloosheid. Deze onrustige slaap zorgt ervoor dat je te veel diepe herstellende slaap mist. Je wordt er steeds rustelozer van. Naarmate de nacht vordert, geraak je ook meer en meer gefrustreerd. Je voelt jezelf zo machteloos. Misschien heb je het geluk heel even in te dommelen voor de wekker afgaat. In elk geval ben je  geradbraakt de volgende ochtend.

Dit kan knap lastig zijn, als jij als manager de volgende ochtend weer een belangrijke meeting op je drukke agenda hebt staan. Daar zit je dan in overlevingsmodus met de hoop dat je de volgende nacht wat kunt bijslapen. Maar soms ben je zelfs te moe om bij te slapen en dan geraak je verstrikt in een vicieuze cirkel van chronische slapeloosheid.

 

Langdurig slaapprobleem nooit onderschatten!

Door het slaaptekort, verergerd door hun slaapgedrag bouwen bepaalde managers gemakkelijker een slaapschuld op. In sommige gevallen moeten zij ook vaak reizen, waardoor ze bovendien last kunnen hebben van jetlags.

Toch beschouwen sommige stoere jonge topmanagers (in spe) slaaptekort nog  vaak als iets om trots op te zijn. Slapen wordt gezien als verloren tijd: “Nee, slapen is niet populair, want dat doe ik wel als ik dood ben!”. Het tegendeel is bewezen . Een ernstig slaaptekort kan namelijk zware gevolgen hebben voor onze lichamelijke én mentale gezondheid. Op langere termijn in het leven betaal je daar dus een prijs voor! Daarom mag je een langdurige slapeloosheid echt niet onderschatten! Het krijgen van een depressie of een hartstilstand daardoor is geen uitzondering meer. Ook heb je meer risico op ongevallen, want het is toch heel normaal dat je niet alert kan zijn!  Je kunt er op lange termijn ook diabetes door ontwikkelen, want je hormoon insuline werkt niet meer zoals het zou moeten. Ook kan je er ook overgewicht door krijgen.

Zelfs op korte termijn mag je de gevolgen van te weinig slaap niet onderschatten.  Als baas ben je dan sneller geïrriteerd en ongeduldiger. Je enthousiasme geraakt zoek en Je kan jezelf minder goed concentreren. Ook de werkprestaties kunnen er dus onder lijden.

Topmanager zoekt geen hulp!

Psychiater Bart Leroy die zich heeft gespecialiseerd in slaapproblemen en verbonden is aan de Katholieke Universiteit Leuven merkt op dat de meeste topmanagers liever geen hulp zoeken, ook al heeft hun slaapprobleem vooral met stress op het werk te maken zoals deadlines en conflicten.

“Het zijn vaak vrolijk afgeborstelde types met een rolex en een gsm”, vertelt hij in de Volkskrant, “maar ze hebben geen tijd om te slapen of ziek te zijn. Sommigen vinden het zonde van hun tijd.”

Zo’n topmanager kan vaak best veel verdragen, want dit wordt ook van hen verwacht in deze positie. Daarom is het bij deze groep vaak vijf na twaalf wanneer deze persoon hulp zoekt. Dan zit hij al compleet aan de grond. Hij ervaart  bijvoorbeeld al allerlei lichamelijke klachten en er ligt al een depressie op de loer.

Slaaptherapie, de enige oplossing!

Mijn advies is altijd: laat het nooit zo ver komen! Blijf niet aanmodderen in je oude patroon, zodat het ten koste gaat van jouw gezondheid. Ga liefst zo snel mogelijk aan de slag met slaaptherapie of slaapcoaching. Ontdek welke stappen jij kunt zetten om je slaapkwaliteit te verbeteren en hoe je je slaapprobleem op de juiste manier kunt aanpakken.

Wanneer jouw slapeloosheid al langer duurt dan drie maanden (waarbij je drie keer per week minstens slecht slaapt), is het echt tijd om er iets aan te doen. Omdat een chronisch slaapprobleem meestal al veel langer bestaat,  zitten de wortels vaak heel diep in je brein gebakken en is het een aangeleerde gewoonte geworden.

Dit heb ikzelf ook ervaren en voor mij is slaaptherapie de enige goede en structurele investering in jouw gezondheid bij chronische slapeloosheid. Hier wordt jouw aangeleerd gedrag van een slechte slaper te zijn in zijn totaliteit aangepakt.

Als slaapcoach en ervaringsdeskundige combineer ik deze cognitieve gedragstherapie met het geven van heel wat inzicht verschaffende adviezen, zodat jij anders leert denken over slaap en ontdekt hoe je er anders mee kunt omgaan. Hierdoor kan jij opnieuw leren vertrouwen op je eigen slaapvermogen.

Dankzij mijn ondersteunende methodes waaronder hartcoherentietechniek zal ik jou ook helpen om op een betere manier te ontstressen. Hierdoor zal niet alleen jouw slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren, maar ook jouw mentale veerkracht.

Dus ook voor een topmanager is het belangrijk dat er op tijd wordt geïnvesteerd in haar of zijn gezondheid, want een goede nachtrust behoort nu eenmaal tot onze basisbehoeften. Zonder goede slaap zal het geen enkele leidinggevende lukken om optimaal te functioneren binnen een organisatie. Geloof me. Dus laten we daarom vanaf nu het slapen populairder maken.

Heb je een vraag, stuur mij gerust een mailtje (janne@coachingspraktijk-beter-slapen.com). Meer info vind je op mijn website !

 

Over mij

Als slaapdeskundige met medische achtergrond geef ik graag mijn adviezen en methodes door aan jou, zodat slapen voor jou ook weer ontspanning kan worden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin