Home » Blog » Slaapproblemen oplossen » Ontdek hier wat cranio voor jou kan betekenen: ont-spanning!

Ontdek hier wat cranio voor jou kan betekenen: ont-spanning!

door | 18 feb, 2024 | Slaapproblemen oplossen, Tips voor beter te kunnen slapen

In dit blogartikel wil ik graag in de verf zetten waarom ik de cranio-sacrale techniek zo’n grote meerwaarde vind om te gebruiken in mijn praktijk. Het lichamelijk aspect speelt namelijk een veel grotere rol bij slaapproblemen dan je zou denken. Dit geldt ook voor andere stress-gerelateerde klachten, waar ik in dit blogartikel over ga vertellen. Ik vind het belangrijk dat we ons niet alleen toespitsen op het cognitieve deel bij slaaptherapie. Slaapcoaching vraagt een totaalaanpak, dus met ook aandacht voor het lichamelijke deel.

Geen tijd voor ontspanning!

In onze Westerse samenleving waar we vrijwel altijd online bereikbaar zijn, vaak veel bezig zijn met ons werk en meestal een druk privéleven hebben, weten veel mensen niet hoe ze zich op een natuurlijke manier kunnen ontspannen om hun lichaam en brein de noodzakelijke rust te gunnen. We leven bewust of onbewust onder continue stress. Vroeg of laat kan dit zorgen voor allerlei klachten.

Een veelvoorkomende klacht is chronische slapeloosheid die zich uit in moeite met inslapen en doorslapen in combinatie met (nachtelijk) piekeren en slechte slaapkwaliteit.  Regelmatige hoofdpijnklachten en ophoping van lichaamsspanningen mag je ook niet onderschatten. Andere klachten kunnen chronische vermoeidheid, gespannen pijnlijke schouders of nekpijnklachten zijn Het is geen uitzondering meer dat mensen uitgeput en opgebrand raken. Een burn-out komt veel vaker voor dan je denkt.

 

Wat is cranio-sacrale therapie nu eigenlijk?

Het woord cranio is afkomstig van de Latijnse benaming cranium dat schedel betekent. Sacraal komt van sacrum in het Latijn en heeft betrekking op het heiligbeen. Dit botstuk is gelegen juist boven ons staartbeentje.

Het cranio-sacraal systeem vertrekt vanuit de botten van je schedel en het eindigt met het heiligbeen. Dit gebied omvat het centrale zenuwstelsel waarbinnen hersenen en ruggenmerg functioneren. Drie vliezen omhullen het centrale zenuwstelsel en daarbinnen beweegt en stroomt ritmisch een beschermende hersen- en ruggenmergvloeistof . Dit wordt het cranio-sacrale ritme genoemd. Dit ritme is niet zo duidelijk waarneembaar als ons hart- of ademhalingsritme, maar is daarom niet minder belangrijk.

Cranio-sacrale therapie is ontstaan uit de osteopathie. Omstreeks 1920-1930 ontdekte osteopaat William Sutherland dat de schedel bewoog en sprak van een cranio-sacraal systeem. – Dit in tegenstelling tot de traditionele medische geneeskunde die hier kritisch over was. De grondlegger van de zachte techniek cranio-sacrale therapie of kortweg cranio is John Upledger.

Hoe werkt cranio?

De cranio-sacrale techniek is een zachte behandelingsmethode die ervoor zorgt dat je autonome zenuwstelsel (waarover we geen controle hebben en dat vaak chronisch overprikkeld is door stress) terug in evenwicht wordt gebracht met het hormonale systeem van jouw lichaam.

Je “landt” letterlijk in een staat van diepe ontspanning. Iets wat essentieel is voor een betere nachtrust. Het komt er dus op neer dat vanaf het moment dat jouw autonome zenuwstelsel en je hormonaal systeem weer in balans zijn, jouw slaap- en waakritme ook weer gaat herstellen.

Daarom vind ik de cranio-sacrale techniek zo waardevol om te gebruiken in mijn slaapcoachpraktijk.

De kracht van cranio

Cranio zorgt dus niet alleen voor lichamelijke ontspanning, maar het werkt ook ontspannend op mentaal en emotioneel vlak.

Het bevordert de innerlijke rust, waardoor veel (dikwijls stressgerelateerde) klachten verminderen en je weer meer veerkracht krijgt.  Het verbetert ook je gezondheid en je weerstandsvermogen verhoogt.

Blokkades in het cranio-sacraal systeem en bindweefsel waar je soms ongemerkt last van kunt hebben worden tijdens de cranio opgemerkt en behandeld. Heel vaak zijn de klachten stressgerelateerd. Het is echt verbazingwekkend hoeveel mensen last hebben van teveel spier- en bindweefselspanning in hun lichaam die de werking van het cranio-sacrale systeem  belemmert.

Een gespannen middenrif (doordat je veel last hebt van stress) is een veel voorkomende vorm van een blokkade. Onbewust ga je sneller en minder diep ademen. Dankzij cranio leer jij automatisch op de juiste manier ademhalen. Het blijft me verwonderen wat deze techniek met een mens kan doen.

Ook bij spanningshoofdpijn, migraine of andere stressgerelateerde klachten zoals gespannenheid van schouder of nek die het cranio-sacraal systeem belemmeren, heb ik al mooie resultaten bereikt.

Cranio-sacrale therapie zou zelfs een meerwaarde zijn bij klachten na corona. Lees meer over post-covid

Met behulp van de cranio-sacrale techniek kan het lichaam zich geleidelijk weer herstellen en leert het opnieuw dieper ontspannen. Je ervaart ook meer rust in je hoofd.

In de praktijk ondervind ik heel vaak dat mensen zelfs niet meer weten wat ontspanning is.

Er is bovendien een groot verschil tussen ontspannen en ont-spannen.

Cranio-sacraal systeem is ontregeld bij slaapproblemen

Heb je last van slaapproblemen, dan mis je teveel goede slaapkwaliteit. Dit maakt ons moe overdag, waar we prikkelbaar en weemoedig van kunnen worden.  Dit slaaptekort zorgt voor nog meer stress en spanningen. Mensen die zo verstrikt zitten in een vicieuze cirkel van chronische slapeloosheid, weten vaak niet meer wat ontspanning is. Ze zijn op lichamelijk vlak zo gespannen, dat diepe ontspanning niet meer mogelijk is.

Misschien herken je het wel, deze typische signalen van overprikkeling en overspanning? Doodmoe naar bed gaan, vervolgens klaarwakker zijn en de slaap niet meer kunnen vatten en/of ’s nachts (steeds op hetzelfde tijdstip) wakker worden en beginnen piekeren over de meest banale dingen vergezeld met die vervelende hartkloppingen en zelfs zweten erbij.

Mijn uitgangpunt is ont-spanning

Met cranio-sacrale therapie kan je heel ver gaan, maar graag beperk ik mijn behandelingen tot de basistechnieken van cranio.

Mijn doel is vooral om mensen te laten ervaren wat diepe ontspanning is. Spanningen worden afgevoerd en stress vermindert. Op deze manier wordt de werking van het autonome zenuwstelsel weer in evenwicht gebracht met het hormonale systeem van jouw lichaam. Dit heeft niet alleen een positief effect op jouw innerlijke rust en het welbevinden, maar het verbetert ook je slaap- en waakritme. Je slaapt niet alleen beter, maar ook dieper. Heb jij dus last van hier besproken klachten, kan je zeker bij mij terecht.

Over mij

Als slaapdeskundige met medische achtergrond geef ik graag mijn adviezen en methodes door aan jou, zodat slapen voor jou ook weer ontspanning kan worden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin