Home » Blog » Slaapproblemen oplossen » Hoe Sarah baas werd van haar slapeloosheid

Hoe Sarah baas werd van haar slapeloosheid

door | 2 nov, 2023 | Slaapproblemen oplossen, Tips voor beter te kunnen slapen

Graag wil ik je hier het verhaal van Sarah vertellen, omdat ik zo blij ben met het resultaat dat ik met haar heb kunnen bereiken. Deze dame heeft bij mij slaaptherapie gevolgd en mag zichzelf weer een normale slaper noemen. Om privacyredenen is Sarah een schuilnaam.

Het verhaal van Sarah

Sarah is een beginnende dertiger, en maakt deel uit van een gezin met twee jonge kinderen. Het dochtertje zit al in de lagere school en het zoontje op de kleuterschool. Sarah werkt reeds jaren in de ouderenzorg met onregelmatige diensten. Regelmatige uitval van personeel binnen de zorgsector vormt geen uitzondering en de werkdruk is vaak hoog. De combinatie van slecht slapen met een druk gezinsleven,  heeft bij Sarah op een gegeven moment geleid  tot emotionele en lichamelijke uitputting. Tijd voor sociale contacten en ontspanning maakte ze ook niet meer.

Volgens een interessant artikel van Nursing.nl slaapt één vijfde van de zorgmedewerkers slecht, dus is Sarah zeker niet alleen.

 

Het was vijf na twaalf 

Vanaf het moment dat ze in een vicieuze cirkel van chronisch slecht slapen was beland, viel ze uit op haar werk. Ze was zo uitgeput overdag dat werken voor haar onmogelijk werd. Eigenlijk was het bij Sarah vijf na twaalf toen ze bij mij kwam aankloppen. Zoals dat vaak zo is bij mensen die kampen met chronische slaapproblemen. Omdat Sarah zelf nogal kritisch stond tegenover de opstart van Zolpidem dat door haar huisarts werd voorgeschreven, heeft ze ervoor gekozen om met een slaapdeskundige aan de slag te gaan tijdens haar ziekteperiode.

 

Verleiding is groot, ook voor Sarah!

Voor ze bij mij kwam aankloppen had Sarah natuurlijk al van alles geprobeerd, maar niets werkte.

In onze maatschappij worden we ook bestookt met reclame via onder andere sociale media. De verleiding is groot om iets nieuws op de markt uit te proberen. Maar meestal zorgen dergelijke aangeprezen middelen slechts voor een tijdelijk placebo effect. Het slaapprobleem wordt hooguit voor een tijdje gecamoufleerd en vrij snel merk je dat er op de langere termijn niets verandert. Ook Sarah liet zich gemakkelijk vangen door allerlei wondermiddelen aan te schaffen die haar zogezegd van haar slaapprobleem konden verlossen.

Hiermee wil ik niet zeggen dat er geen goede hulpmiddelen tegen slapeloosheid of insomnia (insomnie), stress en angsten bestaan. Want wat is er bijvoorbeeld mis met een ontspannende kamillethee te drinken voor het slapengaan? In de apotheek zijn er ook zeker goede natuurlijke middelen te verkrijgen die je kunnen ondersteunen. Zolang je deze producten maar beschouwt als enkel een “hulpmiddel” die je kunnen helpen om je slaap te verbeteren. Ze kunnen nooit jouw slaapprobleem oplossen, omdat de wortels van je slapeloosheid vaak veel dieper liggen. Daarvoor is echte slaaptherapie nodig is om het aangeleerd gedrag om te buigen.

Zoals velen heeft Sarah ook lang gedacht dat slecht slapen iets was dat bij haar hoorde. Gelukkig weet ze nu dat dit niet zo is sinds ze aan de slag is gegaan met deze slaaptherapie.

Haar slaapcoachtraject verliep zo

Sarah heeft eerst een Verbeter-mijn-slaapsessie bij mij geboekt, waarin ik haar heb verteld waar haar slapeloosheid vandaan komt en hoe het een eigen leven is gaan leiden. We hebben ook de stappen besproken die zij kon zetten om haar slaapkwaliteit te verbeteren en wat we konden doen om haar slaapprobleem op te lossen. Ik heb haar geadviseerd om het langere traject van minimaal vijf sessies te volgen, omdat het slaapprobleem bij haar al enige tijd bestaat. Wanneer de wortels diep in je brein gebakken zijn, vraagt zoiets veel tijd en doorzettingsvermogen om weer te evolueren naar een betere slaper.  Sarah heeft daarna meteen bij mij het regulier slaapcoachtraject geboekt  en daarna nog één terugkomsessie.

Tijdens het volgen van het traject  kwam Sarah vrij snel tot inzicht dat haar slaapgewoonten niet al te best waren. Ook haar eetgewoonten hebben we onder de loep moeten nemen, want ook  voeding vormt een essentiële schakel voor een gezonde nachtrust.  Omdat Sarah net als veel langdurig slechte slapers chronisch overprikkeld was zonder dat ze zichzelf ervan bewust was, heeft ze met hulp van de Inner Balancetrainer die ze van mij twee weken gratis mocht uitproberen op de juiste manier leren ademhalen Deze hartcoherentiemethode heeft haar op een bewuste manier leren omgaan met spanningen en stress.

Ook de craniosacrale techniek werd door haar als zeer positief ervaren, omdat er daarbij op een voelbare manier spanningen worden afgevoerd.

Leren vertrouwen op haar eigen slaapvermogen

Tenslotte hebben de cognitief aangeleerde technieken de hardnekkige manier van denken over en om gaan met slaap haar brein volledig kunnen resetten. Zo kon Sarah opnieuw leren vertrouwen op haar eigen slaapvermogen.

Sarah heeft ondervonden dat het volgen van slaaptherapie haar leven voorgoed heeft veranderd! Slapen hoeft voor haar geen inspanning meer te zijn. Het is weer een ontspannen spontane gebeurtenis geworden. We kunnen hier dus vaststellen dat Sarah geslaagd is in het leren opbouwen van een gezond en ander slaappatroon.

Heb jij ook een slaapprobleem? Neem gerust een kijkje op website en/of plan hier meteen een  1 op 1 Verbeter-Mijn-Slaapsessie van 30 minuten via Zoom voor vrijblijvend advies!

Over mij

Als slaapdeskundige met medische achtergrond geef ik graag mijn adviezen en methodes door aan jou, zodat slapen voor jou ook weer ontspanning kan worden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin