Home » Blog » Slaapproblemen oplossen » Hoe kun je beter omgaan met slaapproblemen in je overgang?

Hoe kun je beter omgaan met slaapproblemen in je overgang?

door | 30 dec, 2023 | Slaapproblemen oplossen, Tips voor beter te kunnen slapen

In mijn laatste blogartikel van dit jaar wil ik je graag vertellen waarom je in de periode rond de menopauze zo gevoelig bent voor slaapproblemen. In de praktijk kom ik regelmatig vrouwen tegen die in de overgang zitten. Volgens slaapdeskundigen komt slapeloosheid ook voor bij 40 tot 50% van de vrouwen tijdens de overgang! Zelfs 80% van deze doelgroep valt moeilijker in slaap dan ervoor. Het is dus geen uitzondering dat ook jij getroffen bent door dit probleem.

Dr Google of medicatie? Niet de juiste oplossing!

Er zijn heel wat vrouwen die dit zelf proberen op te lossen door het aan dokter Google te vragen. Het gevolg is mogelijk een jarenlang aanmodderen.

Wanneer je er toch voor zou kiezen om met deze klachten naar de dokter te gaan is de kans helaas groot dat er slaapmedicatie wordt voorgeschreven of een antidepressivum omdat de periode vaak ook emoties en depressieve gevoelens met zich meebrengt. Het lost de kern van het probleem niet op. Datzelfde geldt voor ‘doe-het-zelf’-middeltjes als CBD-olie of ‘droomsap’: de oplossing zit niet in een flesje. Lees meer

Aanpak met de juiste begeleiding wel!

Goede begeleiding is belangrijk. Het zou dus jammer zijn als je je probleem niet op een meer structurele manier probeert aan te pakken met de hulp van een professional. Als slaapdeskundige kan ik je  met de juiste aanpak en ondersteunende adviezen een heel eind op weg helpen naar weer een betere nachtrust en minder bijhorende ongemakken.

Menopauze voor altijd

Onthoud hierbij  goed dat de menopauze een permanente toestand is, geen tijdelijke! Vanaf het moment dat de menopauze begint, eindigt de vruchtbare periode van jouw leven. Ongeveer 1/3 van je leven breng je als vrouw door na de menopauze.

De overgang verloopt meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. Een vrouw bereikt de menopauze op een gemiddelde leeftijd van 51 jaar. Je eierstokken produceren in de overgang steeds minder vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Dit zorgt voor een grote verandering in je hormoonhuishouding. Hierdoor geraakt jouw lichaam uit balans. Door de bijbehorende veranderingen kan je menopauzale klachten hebben op fysiek en mentaal vlak.  

In dit blogartikel wil ik me vooral toespitsen op de menopauzale klachten die zorgen voor slapeloosheid, om je daarna tips mee te geven die kunnen helpen naar een oplossing.

Deze menopauzale klachten zorgen voor slapeloosheid

Als je richting de 50 gaat, verandert je slaappatroon met het ouder worden. Je gaat minder diep slapen. Vooral door de veranderde hormoonhuishouding word je extra gevoelig voor slaapproblemen: moeilijker in slaap vallen,  vaker wakker worden en onrustiger slapen.

De productie van het vrouwelijk hormoon progesteron neemt als eerste af tijdens de overgang. Dit is juist het hormoon dat er mee voor zorgt dat je slaperig wordt voor je in je bed kruipt. Pas na een tijdje daalt ook de oestrogeenproductie. Dit hormoon helpt jou om dieper te kunnen slapen . Dit verklaart dat je tijdens deze levensfase vaak zowel last kunt hebben van inslaapproblemen als doorslaapstoornissen.

Je kunt ook last krijgen van opvliegers of vapeurs waarbij je het plotseling warm krijgt, rood wordt, begint te zweten en hartkloppingen hebt. Deze ‘opvliegers’ kunnen ervoor zorgen dat je ’s nachts kletsnat van het zweet wakker wordt. Dit gebeurt vaak rond ’3u of 4u. Je kunt het ook opeens heel warm hebben in bed, waardoor in slaap vallen echt niet meer lukt. Deze lichamelijke ongemakken hebben met de hormoonveranderingen te maken.

 

Je bent als vrouw in de overgang ook gevoeliger voor stress, angst, spanningen en piekergedrag, wat je nachtrust niet ten goede komt.

Doordat jouw lichaam minder oestrogeen aanmaakt, gaat ook de aanmaak van serotonine dalen. Dit is een gelukshormoon dat wordt aangemaakt in je hersenen. Het wordt trouwens ook aangemaakt in onze darmen. Een tekort aan serotonine kan voor stemmingswisselingen zorgen en leiden tot depressieve gevoelens. Onze slaapkwaliteit zal ook hierdoor verslechteren omdat serotonine een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van melatonine, ons slaaphormoon.

Daarnaast zou er een verband zijn tussen gewrichtspijnen en het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Een dalende oestrogeenproductie zorgt ervoor dat de gewichten minder soepel kunnen worden gehouden. Ook dat euvel kan je storen in je nachtrust.

Tenslotte heb je als vrouw in de menopauze meer kans op snurken, omdat de dalende progesteronproductie ervoor zorgt dat er minder spierspanning is in de keel, waardoor hij minder goed blijft openstaan. Snurken heeft een negatief effect op je slaapkwaliteit. Je hebt daarnaast meer kans op slaapapneu.

6 belangrijke tips om beter te slapen in de menopauze

  1. Meer bewegen, want lichaamsbeweging heeft een positief effect op je slaapkwaliteit en je algemene stemming.
  2. Heb je last van overgewicht, dan kan diëten een interessante stap zijn.
  3. Beperk het gebruik van cafeïne, alcohol, zware maaltijden, pikant eten en veel suikers. Dit zorgt voor minder opvliegers.
  4. Magnesium kan een positief effect hebben op je slaap en je stemming en vermoeidheid, omdat dit mineraal in combinatie met vitamine B6 een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van serotonine,      ons gelukshormoon.
  5. Zorg voor een koele slaapkamer, draag in bed lichtere nachtkledij en gebruik bedlinnen van katoen.
  6. Zorg voor voldoende ontspanning overdag.

Wil je graag meer informatie over hoe je minder last kunt hebben van slaapproblemen tijdens de overgang?

Overweeg dan om hier een intakegesprek in de praktijk of online in te boeken; onderaan op pagina van slaapcoaching vind je mijn online boekingssysteem, maar een mailtje sturen kan ook natuurlijk.  Als slaapdeskundige kan ik jou in elk geval zeker op weg helpen.

 

Laat het geen aangeleerd slaapprobleem worden!

Langdurige slapeloosheid kan zorgen voor extreme vermoeidheid en vele ongemakken. Ik kan dat samen met jou aanpakken.

Vaak blijft je slapeloosheid ook na de menopauze gewoon voortbestaan. Dat is het een aangeleerd slaapprobleem geworden.  Een soort van reflex dat diep in je brein gebakken zit en  wordt onderhouden door jouw manier van denken en ermee om te gaan.

Mijn gouden raad: laat het nooit zover komen! Zorg ervoor dat jijzelf de touwtjes in handen krijgt door aan de slag te gaan met een slaapdeskundige. Slaaptherapie volgen is de enige goede en structurele investering in jouw gezondheid in dit geval.  Meer info vind je ook op de website!

Twijfel je toch nog? Dan kan je ook altijd een 1 op 1 Verbeter-Mijn-Slaapsessie van 30 minuten via Zoom voor vrijblijvend advies!

Over mij

Als slaapdeskundige met medische achtergrond geef ik graag mijn adviezen en methodes door aan jou, zodat slapen voor jou ook weer ontspanning kan worden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin