Home » Blog » Slaapproblemen oplossen » Hoe kom je de zomertijd jetlag het beste door?

Hoe kom je de zomertijd jetlag het beste door?

door | 27 mrt, 2024 | Slaapproblemen oplossen, Tips voor beter te kunnen slapen

Komend weekend is het weer zover! De zomertijd komt eraan. We mogen onze klok weer een uurtje vooruit zetten in het laatste weekend van maart. Ieder jaar heb je dan weer de discussie over de voor- en nadelen, maar eigenlijk wordt de knoop nooit doorgehakt.

In 1977 werd de zomertijd ingevoerd om de dag langer te maken en zo de energiekosten te besparen in grote oliecrisis in de jaren zeventig. ’s Avonds is het dan een uurtje langer licht en ’s morgens niet te vroeg, want met de wintertijd zou er teveel daglicht verloren gaan. Maar met onze energiezuinige LED verlichting van nu en de draaiende airco’s in de zomer twijfel ik er sterk aan of het nog een voordeel is voor de energiebesparing.

Zomertijd is niet gezond

Voor ons bioritme en voor onze algehele gezondheid zou het in elk geval beter zijn om te stoppen met de zomer- en wintertijd. Veel mensen gaan in de zomertijd te laat slapen en maken te korte nachten. Dit is niet gezond.

Daarom zouden onze slaaponderzoekers liever kiezen voor de permanentie wintertijd of zelfs het liefst voor de huidige Greenwichtijd. Dan zou de zomertijd twee uur afwijken van de geografische tijd die het beste past bij onze biologische klok.  Dan is het wel belangrijk dat onze buurlanden ook meedoen.

Zomertijd, mini-jetlag bij gevoelige slapers

Over het algemeen went het lichaam vrij snel aan een uur tijdverschil, maar wanneer jij al een gevoelige slaper bent, kan de overgang naar zomertijd een behoorlijke hindernis vormen. Je kunt er een mini-jetlag van krijgen.

Dit komt omdat jouw interne klok niet altijd even snel of even goed eraan kan wennen. Een tijdelijk verstoorde biologische klok kan jouw slaapritme dus sterk in de war brengen. Zo’n mini-jetlag zorgt ervoor dat we ons duffer en meer moe gaan voelen overdag.

Vooral  avondmensen hebben er last van. Uit onderzoek is gebleken dat niet luisteren naar de biologische klok het risico op aandoeningen als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten kan verhogen. In onderstaande video legt hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid Bert van der Horst van het Erasmus MC van Nederland daar meer over uit. Kijk en luister hier

 

Tips om zomertijd jetlag te verminderen

Met de volgende tips zal je sneller wennen aan de zomertijd:

Slaap niet uit. Door niet uit te slapen val je ‘s avonds eerder in slaap en kom je ‘s morgens makkelijker je bed uit.

Pas de dagen ervoor jouw slaapritme alvast aan, zodat je lichaam er al aan de zomertijd kan wennen. Ga enkele avonden voor de zomertijd een kwartier eerder naar bed en sta een kwartier eerder op.

Word je wakker in de zomertijd, laat meteen genoeg daglicht binnen. Ga ‘s morgens vroeg naar buiten om van het ochtendzonnetje te genieten. Dan word je meer wakker en zal je beter slapen de volgende nacht.

Ga ‘s avonds juist niet in fel licht zitten, maar geniet van gedempt avondlicht. Zorg er ook voor dat je slaapkamer voldoende verduisterd is als je weer gaat slapen.

Zorg voor vaste eetmomenten en beweeg voldoende.

Drink best geen hele kan koffie, ook al ben je zo moe door het verzetten van de klok. Twee kopjes per dag is genoeg.

Heb je al langer last van een slaapprobleem en heb je nood aan ondersteuning of een vraag, neem gerust contact op met mij! Meer info vind je ook op de website.

Over mij

Als slaapdeskundige met medische achtergrond geef ik graag mijn adviezen en methodes door aan jou, zodat slapen voor jou ook weer ontspanning kan worden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin