Home » Blog » Slaapproblemen oplossen » De Juiste Oplossing Voor Je Slaapprobleem Bestaat!

De Juiste Oplossing Voor Je Slaapprobleem Bestaat!

door | 13 dec, 2023 | Slaapproblemen oplossen, Tips voor beter te kunnen slapen

Wil Jij Je Slaapprobleem Graag Oplossen? Dan Heb Ik Goed Nieuws, Want Dat Kan! De Overgrote Meerderheid Onder Ons Is Wel Degelijk In Staat Om Normaal Te Slapen. Alleen Heb Je Jezelf Aangeleerd Om Van Jezelf Een Slechte Slaper Te Maken.
Als ervaringsdeskundige weet ik (slaapcoach Janne) gelukkig nu dat chronische slaapproblemen echt wel op te lossen zijn, zolang je ze maar bij de wortel aanpakt!! Dit klinkt misschien wat ongeloofwaardig (vooral voor de hardnekkige slechte slapers onder ons).Maar toch is herstel van je slaap echt wel mogelijk! Alleen moet jij zelf dan wel openstaan voor verandering.

  Heb je een slaapprobleem of niet?

  Interessant voor jou lijkt mij dat je eerst de slaaptest  afneemt, als je die nog niet hebt gedaan … Want misschien denk jij wel dat jij een slaapprobleem hebt, maar heb je dat helemaal niet of andersom! Heb je vaak het gevoel dat je niet genoeg geslapen hebt en dat je de volgende ochtend moe opstaat zou ik hem zeker doen. Met behulp van deze slaap evaluatielijst, kan je zelf nagaan of je een slaapprobleem hebt of niet. Je kan hiermee ook de ernst van je slapeloosheid inschatten.

   

  Slaaptherapie? Da’s niks voor mij!

  Helaas wordt de ernst van jouw slaapprobleem vaak onderschat door je omgeving of moeilijk begrepen. En ook door jou, want het duurt gemiddeld drie jaar voordat iemand hulp zoekt voor zijn slaapprobleem! Dit terwijl een goede nachtrust juist tot onze basisbehoeften behoort om optimaal te kunnen functioneren in onze alsmaar drukker wordende maatschappij, waar we altijd bezig moeten zijn en vrijwel continu online zijn.

  Zelf moet ik hier ook bekennen dat ik er 40 jaar voor heb moeten worden om dit in te zien. Heel lang ben ik ervan overtuigd geweest dat mijn slaapprobleem iets was dat bij mij hoorde. Ik heb het jarenlang genegeerd, want ik was het best gewend en er was toch niets aan te doen. Zo bleef ik liever aanmodderen in mijn oude vertrouwde patroon. Nee, ik stond niet open voor slaaptherapie, want ik geloofde daar niet in. Ik zou wel bijtanken op mijn vrije dagen en zo heb ik dit 17 jaar lang volgehouden. Ik ben er zeker van dat de meeste slechte slapers onder jullie deze vicieuze cirkel van zelfovertuigende gedachten wel herkennen. Gelukkig ben ik er inmiddels achter gekomen dat herstel van je slaap echt wel mogelijk is door weer te leren vertrouwen op je eigen slaapvermogen. In mijn geval bleek mijn chronisch slaapprobleem een op zichzelf staande stoornis. Slaapproblemen kunnen ook een onderdeel zijn van een medische of psychische aandoening. Hiervoor moet je bij de huisarts zijn om de oorzaak van je slapeloosheid te achterhalen. In beide gevallen dient het probleem van slapeloosheid behandeld te worden, in combinatie met de andere problematiek uiteraard. Want je mag de gevolgen van langdurige slapeloosheid op lange termijn echt niet onderschatten.

  Stress, de grote boosdoener bij slaapproblemen!

  Maar heel vaak is stress de grote boosdoener bij slaapproblemen. Slapeloosheid is één van de meest voorkomende lichamelijke signalen bij stress. Het is wetenschappelijk bewezen dat langdurige stress toxisch is voor ons brein. Onze verbindingen tussen hersencellen zullen hierdoor verschrompelen. Door te weinig slaap worden er ook geen nieuwe hersencellen gevormd. Als dit slaaptekort te lang aanhoudt, heeft dit onvermijdelijk een negatieve impact op ons geheugen en concentratievermogen.

  Je wordt er simpel gezegd dommer van. Ook je mentale veerkracht vermindert waardoor je prikkelbaarder en emotioneler wordt. Op redelijk korte termijn kan je hierdoor een burn-out ontwikkelen. Mensen die slecht slapen hebben trouwens ook dubbel zoveel risico op het krijgen van een depressie als mensen die niet slecht slapen.

   

  Chronisch slaaptekort is ongezond

  Zo’n langdurig slaapgebrek is niet alleen schadelijk voor onze mentale gezondheid, maar ook voor ons lichaam zelf. Het heeft een behoorlijk impact op je eetlust, want vaak eet je meer en heb je meer behoefte aan snelle suikers en cafeïne om te kunnen blijven functioneren. Ben je toevallig op dieet en/of ben je bereid om meer aan lichaamsbeweging te doen? Vergeet dan ook niet voldoende slaap te slapen, want te weinig slaap zorgt ervoor dat je dikker wordt. Je hebt ook meer kans op diabetes. Bovendien raakt je spijsvertering er door van slag, waardoor je last van maag en-of darmproblemen kunt hebben. Daarnaast is het ook niet bevorderlijk voor je libido. Je bent ook gemakkelijker ziek of vatbaarder voor ontstekingen. Het is bewezen dat een chronisch slaaptekort een hoger risico geeft op hart- en vaatziekten. Eveneens kan er een effect zijn op een te hoog cholesterolgehalte. Het goede nieuws is dat ons brein flexibel en veerkrachtig kan zijn. Dus door er op een juiste manier mee aan de slag te gaan, is jouw brein in zekere mate in staat om de verschrompelde hersenverbindingen weer te herstellen. Zoals ik al eerder zei, is herstel van je slaap echt wel mogelijk. De overgrote meerderheid onder jullie is dus wel degelijk in staat om normaal te slapen. Alleen heb je jezelf aangeleerd om van jezelf een slechte slaper te maken. Gelukkig kan daar aan gewerkt worden.

  Wondermiddelen bestaan niet, maar de juiste aanpak wel!

  Mensen met slapeloosheid hebben vaak de neiging om zelf hun probleem te proberen oplossen door te blijven zoeken naar allerlei wondermiddelen. Vaak hebben ze al van alles geprobeerd, voordat ze bij mij komen aankloppen. Die wondermiddelen lijken op korte termijn vaak veelbelovend en bovendien zijn ze veel goedkoper dan mijn sessies slaaptherapie (slaap coaching). Onze sociale media spelen hier handig op in op deze zoektochten naar middelen, dus de verleiding is groot om iets nieuws op de markt uit te proberen. Ook in het verleden heb ik me makkelijk laten vangen door allerlei wondermiddelen aan te schaffen die me zogezegd van mijn slaapprobleem konden verlossen. Helaas stel ik als slaapdeskundige vast dat geen enkel supplement, pleister of ander middel jouw slaapprobleem echt kan oplossen. Ze camoufleren enkel maar je slaapprobleem en zorgen hooguit voor een tijdelijk placebo-effect. Vrij snel merk je dat er niets verandert op lange termijn. Bij chronische slaapproblemen zitten de wortels vaak veel te diep in je brein gebakken. Het is dus belangrijk dat je slaapproblemen in hun totaliteit aanpakt, te beginnen bij de basis. Hiervoor is dus echte slaaptherapie nodig om dit aangeleerde gedrag van een slechte slaper te zijn om te buigen. Inzicht in je slaap leidt tot uitzicht! Helaas vraagt zo’n totaalaanpak natuurlijk veel tijd, moed en doorzettingsvermogen van jou, maar het is wel de juiste oplossing! Hiermee wil ik niet zeggen dat er, ondersteunend daarbij, geen goede hulpmiddelen bestaan.

   

  Fan van slaapmasker 3D pro met bluetooth!

  Wanneer ik van Napson één van hun hulpmiddelen mocht uitproberen als slaapdeskundige, ging mijn interesse meteen naar het slaapmasker 3D pro met bluetooth. Ik was erg benieuwd naar het effect van dit masker met muziek, want ik zet altijd graag ontspannende en rustgevende muziek op bij de oefeningen/technieken die ik gebruik bij mijn slaapcoachsessies. Ik kan je hier alvast zeggen dat ik grote fan ben van dit product. Dit hulpmiddel zorgt er letterlijk voor dat je “landt” in een staat van diepe ontspanning. Iets wat essentieel is voor een betere nachtrust. Ik kan het je echt aanraden! Maar gaat dit masker jouw hardnekkige slaapprobleem dat al jaren aansleept oplossen? Nee, dan ga ik je helaas teleurstellen. Daarvoor is meer voor nodig omdat de wortels van je slapeloosheid vaak veel dieper liggen. Slaaptherapie of slaapcoaching is de enige goede en structurele investering in jouw gezondheid bij chronische slapeloosheid. Als ervaringsdeskundige ben ik er zeker van dat ik je op weg kan helpen.

   

  Klik op de volgende link voor vrijblijvend advies

   

  Er zijn verschillende slaap coachtrajecten die zowel online als in de praktijk worden aangeboden. Andere of combinaties trajecten zijn ook mogelijk (bijvoorbeeld zonder cranio of deels online/deels in de praktijk). Ik ben flexibel! Neem gerust een kijkje op deze volgende website

  Over mij

  Als slaapdeskundige met medische achtergrond geef ik graag mijn adviezen en methodes door aan jou, zodat slapen voor jou ook weer ontspanning kan worden.

  Gerelateerde artikelen

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Tweet
  Share
  Share
  Pin